رنجبرباروق, زهرا, قنوانی, عزت اله. (1391). کارایی روشهای چند معیاری در تحلیل ناپایداری دامنه ای (مطالعه موردی زیر حوضه ی ناصرآباد از حوضه ی جاجرود)*. فصلنامه جغـرافیا, 5(23), 119-138.
زهرا رنجبرباروق; عزت اله قنوانی. "کارایی روشهای چند معیاری در تحلیل ناپایداری دامنه ای (مطالعه موردی زیر حوضه ی ناصرآباد از حوضه ی جاجرود)*". فصلنامه جغـرافیا, 5, 23, 1391, 119-138.
رنجبرباروق, زهرا, قنوانی, عزت اله. (1391). 'کارایی روشهای چند معیاری در تحلیل ناپایداری دامنه ای (مطالعه موردی زیر حوضه ی ناصرآباد از حوضه ی جاجرود)*', فصلنامه جغـرافیا, 5(23), pp. 119-138.
رنجبرباروق, زهرا, قنوانی, عزت اله. کارایی روشهای چند معیاری در تحلیل ناپایداری دامنه ای (مطالعه موردی زیر حوضه ی ناصرآباد از حوضه ی جاجرود)*. فصلنامه جغـرافیا, 1391; 5(23): 119-138.
کارایی روشهای چند معیاری در تحلیل ناپایداری دامنه ای (مطالعه موردی زیر حوضه ی ناصرآباد از حوضه ی جاجرود)*
1دانش آموخته کارشناسی ارشد ژئومورفولوژی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز
2استادیار دانشگاه خوارزمی
چکیده
ناپایداری دامنه ای به ویژه خطر زمین لغزش از جمله مخاطرات عمده ای است که به دلیل ماهیت مناطق کوهستانی، معمولاً از فراوانی زیادی برخوردار است. البته اگر این مخاطره با خطرات دیگری چون زلزله و سیل نیز همراه شود، دامنه وسیع تری به خود می گیرد. پدیده زمین لغزش یکی از عمده مخاطرات محیطی است که همه ساله خسارات مالی و جانی زیادی در پی داشته و هزینه فراوانی برای بازسازی مناطق آسیب دیده تحمیل می کند. پهنه بندی خطر زمین لغزش که با هدف تقسیم بندی نواحی مورد مطالعه به پهنه هایی با خطرات متفاوت با توجه به عوامل موثر می باشد، می تواند تا حدودی در برنامه ریزی کاهش خسارات موثر باشد. حوضه ناصرآباد که از زیر حوضه های جاجرود بوده و در شمال شرق تهران واقع شده به دلیل موقعیت جغرافیایی و ویژگیهای طبیعی و زمین شناسی آن یکی از مناطق مستعد کشور نسبت به وقوع زمین لغزش و سایر پدیده های مرتبط با لغزش دامنه ها می باشد. در این تحقیق با توجه به اهمیت لغزش در این حوضه یک مدل کمی - کیفی برای پیش بینی خطر بالقوه لغزش تهیه شده است تا بتوان براساس آن استعداد لغزش را بر مبنای درجات مختلفی چون خیلی زیاد، زیاد، متوسط، کم و خیلی کم پهنه بندی نمود. در تحقیق حاضر جهت پهنه بندی خطر زمین لغزش از مدل تحلیل سلسله مراتبی استفاده شده است.نتایج حاصل نشان داد که حدود 47 درصد مساحت حوضه ناصرآباد در پهنه های خطر زیاد و بسیار زیاد لغزشی واقع شده است و می تواند مورد استفاده طیف وسیعی از مدیران منابع طبیعی و برنامه ریزان منطقه ای قرار گیرد. شناسایی نواحی با پتانسیل بالای وقوع زمین لغزش آگاهی لازم برای اجتناب از اراضی مذکور را فراهم کرده و اجرای اقدامات اولویت دار را امکان پذیر می سازد.